Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

3D κουμπιά αφής στις χειρολαβές των νέων αυτοκινήτων [video]

1/12/2020

Ένα βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 μπορεί να θεωρηθούν τα 3D κουμπιά αφής, που θα εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

H εταιρεία τεχνολογιών Canatu με έδρα την Φινλανδία πρωτοπορεί σε αρκετές περιπτώσεις, όσον αφορά τις πατέντες που προτείνει. Οι Σκανδιναβοί, εξάλλου, είναι κορυφαίοι στην ανάπτυξη και την κατασκευή τρισδιάστατων ελαστικών ταινιών, αισθητήρων αφής και υπηρεσιών θέρμανσης. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, η Canatu λάνσαρε για πρώτη φορά το θερμαινόμενο σύστημα προβολέων σε ένα αυτοκίνητο.
 
Φυσικά, το πεδίο δράσης της δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στον τομέα της ασφάλειας. Η συνεργασία της με την TS Tech, ιαπωνική εταιρεία με ειδίκευση στην προμήθεια καθισμάτων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και γενικότερα τμημάτων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, δημιουργεί νέους ορίζοντες. Πιο συγκεκριμένα, η σύμπραξη αυτή φέρνει μία νέα τεχνολογική καινοτομία που μπορεί να προσφέρει έξτρα λύσεις λειτουργικότητας, με παράλληλη αισθητική αναβάθμιση των αυτοκινήτων του μέλλοντος.


 
Πάμε να μάθουμε, λοιπόν, τους διακόπτες αφής 3D, οι οποίοι θα ρυθμίζουν τις εφαρμογές και λειτουργίες στο εσωτερικό ενός οχήματος. Η διαδικασία εξέλιξης βρίσκεται σε στάσιο δοκιμών και επεξεργασίας, γνωρίζουμε ωστόσο ότι οι δύο εταιρείες ανέπτυξαν προοδευτικές διεπαφές ανθρώπου-μηχανής (HMIs) για να ενσωματωθούν στα μελλοντικά αυτόνομα αυτοκίνητα
 
Το project εστιάζει στην αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3, που εξασφαλίζει την περίφημη υψηλή αυτονομία. Σε αυτό το στάδιο τα αυτοκίνητα κινούνται ανεξάρτητα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, επιταχύνουν και φρενάρουν, επικοινωνούν-ανταλλάσσουν πληροφορίες με άλλα οχήματα. Ο οδηγός ειδοποιείται να αναλάβει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο όταν προκύψουν επικίνδυνες καταστάσεις. Κατά την διάρκεια οδήγησης τέτοιου είδους, ο οδηγός πιθανώς να είναι πιο χαλαρός, πιο μακριά από το τιμόνι, ίσως με κλίση προς τα πίσω, για έξτρα άνεση. Η συγκεκριμένη στάση σώματος καταργεί την έννοια της εργονομίας, μιας και ο κεντρικός πίνακας ελέγχου του είναι δυσπρόσιτος. Το συγκεκριμένο χάντικαπ μπορεί να καλυφθεί μέσω των χειρολαβών της πόρτας, οι οποίες, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, θα είναι το κατάλληλο μέρος για να τοποθετηθούν 3D κουμπιάς αφής για HMIs.
 
Από την μία πλευρά, η TS Tech προσφέρει την τεχνολογία διακόσμησης-επένδυσης της πόρτας, με την Canatu στον αντίποδα να δίνει την μοναδική, καμπύλη διαφανή ταινία της Carbon NanoBud (CNB). Ο συνδυασμός τους καθιστά εφικτή την ενσωμάτωση διακοπτών αφής στις λαβές των θυρών για στάνταρ ασφάλεια, προσφέροντας ταυτόχρονα στον χρήστη διαισθητική εμπειρία αλλά και εντυπωσιακό design.


 
Η Canatu υποστηρίζει ότι με την ταινία CNB δικής της παραγωγής, σε κάθε επιφάνεια μέσα σε ένα όχημα μπορεί να ενσωματωθούν διακόπτες αφής 3D, ενώ η TS Tech θα προσφέρει το «γαρνίρισμα» για τον σχεδιασμό και το αναβαθμισμένο οπτικό αποτέλεσμα. Το νέο φιλόδοξο τεχνολογικό σύστημα δεδομένα υπόσχεται άνεση και ασφάλεια, ωστόσο για να εφαρμοστεί πρέπει πρώτα από όλα να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3. Όταν συμβεί αυτό, θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα για να πούμε κατά πόσο πρακτική ή όχι είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία.
 
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει κουμπιά ρύθμισης καθίσματος ενσωματωμένα στις λαβές των θυρών. Αυτοί οι διακόπτες αφής διαθέτουν φωτισμό που παραμένει διακριτικά κρυμμένος, έως ότου ενεργοποιηθούν τα κουμπιά.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις